28 септември 2007

Среща с настоящия кмет


Кандидатът за кмет на район „Западен” – Здравко Димитров проведе работна среща с настоящия кмет на района – г-жа Маргарита Вакрилова. Екипът на кандидата обсъди с кметицата някои от основните проблеми на района и вариантите за тяхното решаване, както и проектите които вече са задействани. В разговора бяха засегнати въпроси за инфраструктурата на района – осветлението, строежите на жилищни и търговски обекти, както и състоянието на междублоковите пространства.

25 септември 2007

Кандидатът за кмет се срещна с възрастните хора

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Запад” Здравко Димитров се срещна с възрастните хора от дома „Св. Василий Велики” в Пловдив. „Дойдох да се видя с вас, да ви поздравя и да ви подаря нещо малко, но от сърце”, каза Димитров в началото на срещата, след което дари дрехи на домуващите. „Посещението ми тук не е свързано с изборната кампания, исках да ви видя и доведох при вас и свои приятели”, каза още кандидатът за кмет. Домът даже не е в район “Западен”.

Много са скъпи лекарствата, една кутийка за кръвното струва 20 лв., оплака се една от домуващите. Увеличиха ни пенсиите с 10 лв., но ще ни вземат 7 от тях и ни остават само по 3 лв., допълни друга. Здравко Димитров обясни на възрастните хора, че всеки, който пожелае, може да дойде в неговата оптика в търговския център на улица „Солунска” 1 А, където прегледът ще бъде безплатен, а очилата- с намаление. „Това е първата ни среща, но няма да е последната”, ги увери той.
Здравко Димитров се срещна с бившия комендант на Пловдивския гарнизон


Кандидатът за кмет на район „Западен” се срещна с Евгени Петров, бивш комендант на Пловдивския гарнизон. Двамата обсъдиха проблемите на района, най-вече тези, които засягат пенсионираните военни. След срещата Евгени Петров заяви, че според него Здравко Димитров е човек, който покрива всички изисквания за кмет, тъй като не само познава слабите места на района, живее и работи в него, но и се е доказал като човек, на когото може да се разчита.

24 септември 2007

Цветан Цветанов представи официално кандидатите за кметове


Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов лично представи кандидатите за кметове и за общински съветници на партия ГЕРБ в Пловдив и областта на специална церемония в хотел „Тримонциум” в Деня на независимостта. “Открито управление, гарантирано от ГЕРБ”, е националното послание на партията за участието в кампанията за местните избори 2007-а.
Ръководството на ГЕРБ е разработило декларации и договори за открито управление, които се попълват от всички кандидати за общински съветници и кметове. С тях формацията гарантира открито управление пред гражданското общество и пред избирателите на партията. Комплектът документи ще подпише и кандидатът за кмет на район „Западен” Здравко Димитров.15 септември 2007

Здравко Димитров поздрави ученици

Кандидатът за кмет на район „Западен” присъства на откриването на учебната година в училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Той поздрави учениците, родителите и колектива на училището за началото на новата учебна година. Здравко Димитров, които също е възпитаник на училището, дари спортни пособия на учениците и с неприкрит интерес изгледа добре замислената от училищното ръководство програма, включваща посрещане на националния трибагреник, народни танци и мажоретки. Здравко, който е бивш баскетболен национал, призова учениците от всички възрасти да отделят достатъчно време за учението, но също така и за спорта, следвайки максимата – здрав дух в здраво тяло. На откриването присъстваха също така кандидатът за кмет на район “Източен” Иван Тотев, координаторът на младежите на ГЕРБ в Пловдив и кандидат за общински съветник Николай Димитров, както и голяма част от членовете на младежкия ГЕРБ, които твърдо подкрепят кандидатурата на Здравко Димитров за кмет на район „Западен”.

04 септември 2007

За доброто управление на район "Западен"

В. “Марица”, 6 октомври 2007 г.

Галя Крумова

ЗА ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ НА РАЙОН “ЗАПАДЕН”

Здравко Димитров, 44-годишен, кореняк от Пловдив и не просто от Пловдив, а от район „Западен”. Кандидат за кмет на район „Западен”, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от ВМРО.

Я, че ти си по-голям от Чомаков! - била първата реакция на Бойко Борисов, когато се запознал с двуметровия бивш баскетболист.

Спортът ме научи на дисциплина, отговорност и самообладание, казва Здравко Димитров, известен още от ученическите си години в Спортното училище като Зико. По онова време там учат Стефка Костадинова, Атанас Търев, Николай Петров, Ангелина Михайлова, Георги Славков, Стоян Делчев, Коце Костадинов. Треньорът Васил Кожухаров ни беше като баща и държеше еднакво строго както за спорта, така и за учението. Оттогава започват приятелствата му за цял живот. Няма значение състезание по какъв спорт се провеждаше - има ли хора от училището, всички останали ходехме да ги подкрепяме, припомня си Здравко.

Зико е от златното поколение в българския баскетбол. Пловдивчанинът сменя екипа на "Академик" с този на ЦСКА, а по-късно се връща отново в Пловдив. С националния отбор по баскетбол вдига на крака цели зали, когато се вее българският трибагреник.

Случвало се е противников играч тайно от съдията да ме удари, напсува, обиди, за да ме предизвика и да ме извади извън равновесие - най-глупавото е да отвърнеш, защото ставаш като него, споделя Здравко. Той продължава да спазва това правило и признава, че умението да се владее и да преценява ситуацията, изградено на терена, му помага в живота и в работата му. Самодисциплината също дължи на спорта.

Повратната година в живота му е 1990-а, когато държавата спря да финансира спорта. По това време играе в „Академик” и се уволнява от армията. Остава на улицата. През същата година се ражда дъщеря му Мария и умира баща му. Колебае се какво да прави оттук нататък. Председателят на дружество "Академик" го посъветвал да се запише на борсата като социално слаб и да се подреди на опашка за помощи, но той си казва, че това не е за него. За известно време кара такси, работи като сервитьор и барман. Ако трябва и пред тоалетна ще застанеш и ще работиш, няма срамен труд, вярва Здравко. Поема нещата в свои ръце. Започва да се учи как се управляват пари, колко трудно идват и как лесно си отиват. Успява да направи дискотека до стадион "Пловдив", после идва "Зико бар". И досега много хора се обръщат към мен с "господин Зико", шегува се Здравко с прякора, който има от детските години. По-късно създава едно от емблематичните заведения в Стария Пловдив - ресторант "Улпия": „Това заведение ми е скъпо като дете, създадох го с много любов”. То бързо става любимо място на пловдивската бохема и много художници, писатели, артисти идват всеки ден. Заради атмосферата и разговорите. Всички те са приятели на Здравко, който ги посреща като лични гости. Те знаят и за неговата страст към старинните часовници, телефони и мебели. Голямата му гордост е оригинален австрийски часовник “Юнг Ханс” от 19 век. Междувременно завършва в ПУ “П. Хилендарски” спортна педагогика и защитава магистратура по социална психология.

Семейството му е свързано с район „Западен” вече четири поколения. Навремето дядо му купил 12 декара в района и направил модерни оранжерии по немски образец с топлопроводи. Построил цяло имение с две големи къщи. При национализацията му взели всичко. Не успял да го преживее и се споминал скоро след това. Семейството се нанесло да живее в апартамент в блок в кв. "Хр. Смирненски". При реституцията Здравко Димитров си връща само 1 декар от дядовия имот. На това място простроява модерен търговски комплекс с 18 магазина.

Според Здравко Димитров един кмет трябва да е мениджър (той предпочита израза „добър стопанин”) на района, който управлява. В политиката влиза заради идеите на новата партия ГЕРБ, които нямат нищо общо с партийното лицемерие. Вижданията на Бойко Борисов за добро управление напълно съвпадат с неговите.

„За мен добрата политика е да работиш честно и открито, да можеш да гледаш хората право в очите, да накараш всеки човек да открие собствения си интерес в обществения интерес, да убедиш всеки да даде най-доброто от себе си и да можеш да го оцениш. Да търсиш не просто вариант, за да решиш един проблем, а от добрите варианти да намериш най-добрия”. И добавя: Хората трябва да знаят не само какво правиш, защо го правиш, но и как го правиш.

И ако ме питате защо се кандидатирам за кмет на район „Западен”, отговорът е прост: Цялата ми семейна история и целият ми живот са свързани с това място. От дядо ми – до децата ми. И искам по-добри дни за тези, които идват след нас.

Това е.